Zupa kalafiorowa z młodych warzyw. Tą zupą pachnie prawdziwe lato
Kocham zupę kalafiorową. Robię czasem taką "szaloną" z mlekiem kokosowym i kurkukmą. Ale ostatnio naszło mnie na tę klasyczną, jak u mamy. Koniecznie z młodziutkiego kalafiora z koperkiem i słodką młodą marchewką. Już ci pachnie? To dobrze, bo mam na nią banalnie prosty przepis!
Dobre jedzenie, to proste jedzenie. Takie, którym pachniał dom w dzieciństwie, Takie, które przygotowuje się z warzyw prosto z grządki. To te zupy, które są naturalnie słodkie od warzyw, choć przecież robione zdecydowanie na słono. A jeśli jeszcze dodam, że od początku do końca zrobisz ją w 15 minut, to już całkiem zacnie brzmi.
Zupa kalafiorowa, jak u mamy
Mama młode marchewki skrobała cieniutko ze skórki, a potem kroiła w cienkie plasterki, gotowała je "na ząbek", do dziś pamiętam, jaki miałam fun z wyciągania środków z tych plasterków. Lubię, jak składników jest mało i każdy z nich wyraźnie czuć, do takiego stanu konieczne jest krótkie gotowanie, żeby zupa nie zmieniła się w (wciąż pyszne, ale jednak) błoto.
Żeby wyszło tak, jak trzeba, zupę musisz ugotować właśnie teraz, z młodziutkich warzyw, na domowym bulionie. Ostrzegam, pachnie nią cały dom, a każdy, kto znajdzie się w okolicy, nawet jeśli kalafiorowej nie lubi, będzie chciał dostać własną porcję. Ale co tu się dziwić, to najlepsza kalafiorowa na świecie.
Składniki na zupę kalafiorową z młodych warzyw
- 2 l bulionu drobiowego
- 2 duże marchewki
- młody kalafior
- 6 młodych ziemniaków
- 200 ml śmietany
- pęczek koperku
- sól i pieprz
Komentarze
Prześlij komentarz