Zupa kalafiorowa z młodych warzyw. Tą zupą pachnie prawdziwe lato

 Kocham zupę kalafiorową. Robię czasem taką "szaloną" z mlekiem kokosowym i kurkukmą. Ale ostatnio naszło mnie na tę klasyczną, jak u mamy. Koniecznie z młodziutkiego kalafiora z koperkiem i słodką młodą marchewką. Już ci pachnie? To dobrze, bo mam na nią banalnie prosty przepis!

Dobre jedzenie, to proste jedzenie. Takie, którym pachniał dom w dzieciństwie, Takie, które przygotowuje się z warzyw prosto z grządki. To te zupy, które są naturalnie słodkie od warzyw, choć przecież robione zdecydowanie na słono. A jeśli jeszcze dodam, że od początku do końca zrobisz ją w 15 minut, to już całkiem zacnie brzmi.

Zupa kalafiorowa, jak u mamy

Mama młode marchewki skrobała cieniutko ze skórki, a potem kroiła w cienkie plasterki, gotowała je "na ząbek", do dziś pamiętam, jaki miałam fun z wyciągania środków z tych plasterków. Lubię, jak składników jest mało i każdy z nich wyraźnie czuć, do takiego stanu konieczne jest krótkie gotowanie, żeby zupa nie zmieniła się w (wciąż pyszne, ale jednak) błoto. 

Żeby wyszło tak, jak trzeba, zupę musisz ugotować właśnie teraz, z młodziutkich warzyw, na domowym bulionie. Ostrzegam, pachnie nią cały dom, a każdy, kto znajdzie się w okolicy, nawet jeśli kalafiorowej nie lubi, będzie chciał dostać własną porcję. Ale co tu się dziwić, to najlepsza kalafiorowa na świecie.

Składniki na zupę kalafiorową z młodych warzyw

  • 2 l bulionu drobiowego
  • 2 duże marchewki
  • młody kalafior
  • 6  młodych ziemniaków
  • 200 ml śmietany
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz

Jak zrobić zupę kalafiorową z młodego kalafiora

Wstaw garnek z bulionem na palnik i dopiero wtedy zacznij obierać ziemniaki. Pokrój je w kostkę i włóż do bulionu, Obierz i pokrój marchewki, dodaj je do gotujących się ziemniaków. Kalafiora pokrój na małe różyczki i włóż do garnka, ogonki od kalafiora, zwłaszcza tego młodego warto pokroić i plasterki i dodać o zupy.

Gdy warzywa zmiękną, wyłącz palnik. Śmietanę przełóż na miseczkę i dodaj dwie chochle płynu z zupy, dobrze wymieszaj, żeby zahartować śmietanę. Przelej do zupy i wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekany koperek - im więcej, tym lepiej. 

Komentarze