Wegańskie wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wpadam na szybko, bo dzisiejszy dzień jest troszkę zabiegany, ale chciałam Wam szybko podrzucić mój przepis na pierogi wigilijne. Wersja pierwsza, najbardziej tradycyjna i w pełni wegańska. ale uwaga, polska kuchnia tradycyjna nie bardzo myśli o bezglutenowej diecie, tym zajmiemy się przy najbliższej okazji. 




Zanim się zabierzecie za pracę, pozwólcie, że powiem Wam parę rzeczy. Po pierwsze najpierw robimy farsz, do pierogów, wieczorem, żeby kleić rano, rano, żeby kleić wieczorem, ewentualnie farsz może spędzić kilka godzin więcej w lodówce. Podaję małą ilość składników, taką na 40 pierogów, dosłownie tyle mi wyszło, dlatego, że będę robić jeszcze inne. Pierogi na luzaku możecie zrobić już teraz i zamrozić, smażone będą jeszcze lepsze ;)

Farsz:


30 dag kiszonej kapusty
1 mała marchewka
1 mała cebula
30 dag mrożonych borowików, może też być pół szklanki suszonych
sól
pieprz

Jeśli używasz suszonych grzybów, zalej je gorącą wodą i odstaw na kilka godzin, potem odsącz i drobno posiekaj (nie mielimy, kroimy, będzie smaczniej). Mrożone grzyby odmrażamy i też drobno siekamy. Resztę w obydwu wersjach robimy tak samo.

Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oleju roślinnego - wszak Wigilia, a my robimy wegańskie pierogi. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy posiekane grzyby i chwilę razem podsmażamy przyprawiając obficie pieprzem i delikatnie solą. Dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę, osobiście nawet jedną wrzucam do malaksera, ale kto co lubi.

Kapustę siekamy bardzo drobno, jakbyśmy mieli jutro stracić zęby. Dorzucamy do grzybów i porządnie mieszamy, podsmażamy, podlewając co jakiś czas łyżką wody, żeby się nie przypaliło kapusta powinna zmięknąć i zupełnie odparować płyn. Zostawiamy to w spokoju, musi całkiem wystygnąć i się przegryźć.

Pierogi dzień drugi. ;)


Ciasto:

2 szklanki mąki (ale miejcie zapas)
2 łyżeczki soli
łyżka oleju
około szklanki dobrze ciepłej wody

Mąkę wsypujemy do miski, dosypujemy sól i dodajemy olej, powoli dolewamy wodę mieszając całość łyżką, na koniec odrzucamy łyżkę i nurkujemy ręką. Zagniatamy i i w miarę potrzeby dosypujemy mąki, ciasto powinno być gładkie i sprężyste, no i nie kleić się do ręki. Nakrywamy ciasto ściereczką i zajmujemy się dopiciem kawy, za 15 minut zaczniemy lepić.


W dużym garnku nastawiamy wodę. Na stolnicę, albo czysty stół (nie bądźmy ortodoksyjni) wysypujemy cienką warstwę mąki i wykładamy pierwszą partię ciasta (mi wyszły trzy kulki) i wałkujemy, cienko. Przy pomocy czegoś okrągłego, u mnie szklanka do whiskey, wykrawamy kółka, na środku układamy łyżeczkę farszu i zaklejamy. Można na ładnie, jak ktoś umie. Na YouTube znajdziecie mnóstwo instrukcji, jak zrobić piękne brzegi.Osobiście skupiam się, żeby farsz został w środku. To nie konkurs miss.

Zalepione (jak kto umie bez kompleksów) pierogi układam na desce, albo talerzu oprószonym mąką. Kiedy woda zawrze,solę ją i wrzucam pojedynczo pierogi. gotuję około trzech minut,ogławiam, przelewam każdy zimną wodą i kładę do durszlaka. Po przestudzeniu, każdą sztukę smaruję olejem i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Po czym mrożę. Wyjęte z zamrażarki pierogi można bez problemu oddzielić i usmażyć (nie trzeba już dodatkowej porcji oleju) albo upiec płasko ułożone na blaszce.




6 komentarzy:

  1. Z tym olejem super pomysł! Będę testować ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Mhm..pychotka...mi jakoś brakuje odwagi by podjąć się lepienia pierogów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super! Może skuszę się żeby zrobić pierogi według przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi robię w ten weekend i mrożę, takie przemrożone smakują znacznie lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi, choć kojarzą mi się z wieloma godzinami pracy i to mnie skutecznie odstrasza przed zrobieniem ich. Dobry pomysł z tym olejem. Mi przeważnie pierogi się sklejały i był mały problem po rozmrożeniu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kilka lat temu zrezygnowałam z gotowanych pierogów na rzecz pieczonych. Ale one wegańskie na pewno nie są;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Matka Żywicielka , Blogger