Co zrobić z serem halloumi. Sałatka na lunch
Obiecałam? Obiecałam, więc musi być. Przepis na pyszny, szybki i bezmięsny lunch, który w dodatku zaryzykowałabym stwierdzenie jest zdrowy i nieziemski. Ja - mięsożerca, mówię Wam, da się go uniknąć. A czasem nawet warto, bo masowa produkcja mięsa to nic dobrego. Ale nie będę was moralizować, w każdym razie ciągle próbuję tego mięsa jeść mniej.
Halloumi - dobro narodowe Cypryjczyków (tych greckich), przeciętny mieszkaniec tej wyspy zjada średnio 8 kg halloumi rocznie. To zdecydowanie więcej niż my oscypków. Świat porównuje skarb Cypryjczyków do włoskiej mozzarelli, jest twardy, biały produkowany z mleka owczego, czasem mieszanki mlek owiec, krów i kóz. Jest słony, można go jeść na surowo, ale grillowany czy smażony rozwala system! A żeby się z nim porządnie zaprzyjaźnić trzeba mu pozwolić zostać gwiazdą dania, bo wtedy rozkwita...
Składniki:
1 kostka sera halloumi użyłam tego od OSM Krasnystaw
opakowanie rukoli
12 pomidorków cherry
1/2 czerwonej cebuli
spora garść bazylii (u mnie cięta Baziółka)
pół czerwonej cebuli
garść oliwek
4 orzechy włoskie
2 łyżki oliwy,
łyżeczka miodu
pieprz
sól
sok z 1/4 cytryny
Przygotowanie
Składniki są na cztery porcje, które przygotowałam na czterech talerzach, lubię tak zamiast zgadywać czy wszyscy dostali wszystko ;) Halloumi kroimy w półcentymetrowe plasterki i układamy na rozgrzanej patelni grillowej i opiekamy z obydwu stron. Na talerzu układamy rukolę rozkładamy oliwki, pokrojone w plasterki pomidorki, półplasterki cebuli ćwiartki orzechów, dodajemy sporo posiekanej bazylii. Układamy jeszcze ciepły ser. Całość polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny, miodu z odrobiną soli i pieprzu. Można podać z grzankami.
Widziałam już ten ser w sklepach, ale nie miałam jeszcze okazji go próbować.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam tego sera. Muszę w końcu kupić!
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobną,tylko ser inny - ale jestem przekonana,że obie wersje są pyszne :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam tego sera. Dla mnie mięsa mogłoby nie być. Od wieprzowiny wolę kurczaka (pierś), ale i to nie jadam za często mięsa dlatego nawet zastanawiam się, żeby z niego zrezygnować. Szukam ciekawych bez mięsnych Dan, dlatego cieszę się, że trafiłam na Twój przepis.
OdpowiedzUsuńEdit: bezmięsnych dań -słownik. :)
UsuńCiekawy przepis :D Chętnie wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!