Faszerowane ziemniaki - proste i pyszne!

Mało mnie tu ostatnio, bo latam między lekcjami, kuchnią a ogrodem.Codziennie obiecuję sobie, że już dziś to usiądę i napiszę, ale ciągle coś. Wczoraj padłam, dosłownie na kanapie i potrzebowałam sporo samozaparcia,żeby przenieść się z niej do łóżka. Ale odniosłam sukces! Ale dziś będzie o innym sukcesie ;) bardziej spożywczym.




Faszerowane ziemniaki chodziły za mną już jakiś czas, więc w końcu nadszedł ten dzień, kiedy powiedziałam dość temu spacerowaniu i zakasałam rękawy. Pozwólcie, że powiem Wam, co trzeba zrobić, żeby przenieść się do kartoflanego raju.

Składniki:


4 duże ziemniaki
3plastry wędzonego boczku
1 czerwona cebula
50 ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła
4 łyżki startego żółtego sera
szczypiorek

Do dzieła


Ziemniaki wyszoruj i przekrój na połówki, zawiń w folę aluminiową i ułóż na blaszce, piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni, na koniec smażenia dodaj posiekaną cebulkę. Sprawdź widelcem, czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak, ostrożnie wydrąż widelcem miąższ, zostawiając odrobinę przy skórce. Resztę ziemniaków ugnieć na gładkie pure ze śmietaną i masłem, dodaj boczek i cebulę, dopraw solą i pieprzem. Masę nałóż łyżką do ułożonych na blaszce ziemniaczanych skórek i posyp serem. Zapiekaj pod grillem przez 10-12 minut, podawaj posypane szczypiorkiem. Do dania świetnie pasuje zsiadłe mleko.


2 komentarze:

  1. Dr Аgbazara-świetny człowiek, ten lekarz pomoże mi odzyskać mojego kochanka Jenny Williams, który zerwał ze mną 2 lata temu z jego potężnym zaklęciem, i dzisiaj wróciła do mnie, więc jeśli potrzebujesz pomocy, skontaktuj się z nim przez e-mail: ( agbazara@gmail.com ) lub zadzwoń / WhatsApp +2348104102662. I rozwiąż swój problem jak ja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę to zrobić! Mój mąż będzie zachwycony!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Matka Żywicielka , Blogger