Co zrobić z białej kiełbasy? Danie na Wielkanoc - zapiekanka

Wariacje na temat jedzenia na święta Bożego Narodzenia to temat rzeka, każdy z nas ma swój przepis na  najlepszą i jedyną słuszną zupę na wigilijny stół, tradycyjnego karpia coraz odważniej zastępujemy innymi rybami (tego akurat nie rozumiem, bo karpia kocham miłością niezmierzoną). W kwestii jadłospisu Wielkanoc zdaje się przysparzać nam więcej kłopotu, no bo co można zrobić kreatywnego z białego barszczu, jakim wariacjom poddać białą kiełbasę?




Mówiąc szczerze, da mnie samej, spokojnie na Wielkanoc można by serwować czerwony barszcz i karpia oraz smażone grzyby, ale jedzeniem na wiosenne święta też lubię się bawić. W zeszłym roku pokazywałam najlepszą moim zdaniem zupę mojej babci w nieco bardziej nowoczesnym wydaniu, mianowicie barszcz chrzanowy, ale sami zobaczce, jakie cacuszko z niej ukręciła <KLIK>. Dziś chciałabym się pochylić nad białą kiełbasą. Zwykle podaje się ją z wody/żurku lub pieczoną z cebulą, ale ona daje mnóstwo opcji... Dziś zapieczemy ją w sosie chrzanowym z porem (tak, bardzo lubię chrzan!).

Składniki 


50 dag białej surowej kiełbasy
białe części z dwóch porów
pół czerwonej papryki 
300 ml bulionu wołowego
Dwie łyżki mąki pszennej
Pół słoiczka tartego chrzanu
świeżo mielony czarny pieprz
majeranek
20 dag tartego żółtego sera
3 łyżki masła

Gotujemy!


Pora kroimy w plasterki grubości ok 1 cm. Zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego plastry pora, odławiamy łyżką cedzakową po 3-4 minutach. Do gotującego się bulionu wkładamy kiełbaski i gotujemy na małym ogniu około 6-7 minut. Wyciągamy do ostygnięcia. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i pieprz, robimy jasną zasmażkę i rozprowadzamy ją bulionem, w którym gotowały się kiełbaski. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty. Wyłączamy palnik i dodajemy do sosu chrzan oraz starty ser. Mieszamy już bez gotowania. W naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy nieco sosu, układamy na przemian plasterki kiełbasy i pora, utykamy tu i ówdzie kawałki papryki, całość zalewamy sosem. Nakrywamy naczynie i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 35 minut, na ostatnie 10 minut można odkryć naczynie i posypać całość jeszcze odrobiną sera. Tym razem tego nie zrobiłam. Ale tak jest jeszcze lepsze.








8 komentarzy:

  1. Takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam :) fajny pomysł na szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak ledwo było Boże Narodzenie, a tu za kilka miesięcy Wielkanoc. Przepisy warto proponować już teraz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niecałe dwa 😱 już teraz tłusty czwartek 🙈

      Usuń
  3. Brzmi i wygląda smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W takiej formie białej kiełbasy jest nie jadłam, ale na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. O jacie kręce, spadłas mi z nieba z tym przepisem, jutro kupuje paczke białej i robię..

    OdpowiedzUsuń
  6. To danie wygląda przepysznie, aż jestem ciekawa smaku. Ja również lubię chrzan.

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam mniam- ale fajny pomysł wiesz!!! zrobie:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Matka Żywicielka , Blogger